Zo maak je een eetbare bloementuin

Wist je dat veel bloemen niet alleen mooi maar ook heel lekker zijn? In deze blog vertel ik je hoe je zelf eetbare bloemen laat groeien en geef ik je een lijstje fijne planten waarvan je de bloemen kunt gebruiken in een salade, gebak of een zomerse cocktail.

Je eigen eetbare (balkon)tuin

Om eetbare bloemen te laten groeien heb je echt geen grote tuin nodig. Een geveltuin is groot genoeg om deze planten op kwijt te kunnen, en het lukt ook makkelijk in wat potten op je balkon. Bedenk voordat je naar het tuincentrum of kweker gaat wat je het liefst zou willen laten groeien en maak een boodschappenlijstje. Dan weet je zeker dat je je plantjes ook echt gaat gebruiken en laat je je niet (of maar een beetje) verleiden om gewoon alle bloeiende planten mee te nemen omdat ze nou eenmaal zo mooi zijn… Erg belangrijk: Zorg dat je onbespoten planten neemt, want een hap gif is niet echt lekker… liefst biologisch dus!

Gin tonic met komkommerkruid

IJs en ijskoud…

Hoe leuk is het om je salade op te fleuren met vers geplukte bloemen, daar word je toch vrolijk van! Ik gebruik de blaadjes of hele bloemetjes in gerechten of – vaker nog – als extraatje in een cocktail. Tip: Maak je nieuwe ijsblokjes, stop er dan eens zo’n bloemetje bij, dan kun je ze heel lang bewaren en heb je in een handomdraai een zomers drankje. Zelfs in hartje winter!

Mijn top 10 eetbare bloemen

1. De roos

Alle rozenblaadjes zijn eetbaar, maar ze zijn niet allemaal even lekker. Kies daarom het liefst voor een heel geurige roos. De blaadjes zijn lekker in gebak, thee, in siroop en in een cocktail. @de_meisjes_van_de_moestuin hebben een lekker recept voor rozenplukbrood, een aanrader!

 

In een grote tuin kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Bottel- of Rimpelroos (Rosa Rugosa), de struiken die je vaak ziet in kustgebieden. Heb je een balkon, kies dan voor een (klim)roos in een grote pot. Een hele goeie is Rosa Zephrine Drouhin, een donkerroze zoetgeurende roos zonder vervelende stekels, die ook bloeit in de schaduw.

Roos

2. Viooltjes

Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar. Een paar soorten zoals het maarts viooltje (Viola odorata) hebben daarnaast een heerlijke geur. Die zijn extra lekker in gebak, ijs of – je raadt het al- in een cocktail.

 

Het fijne aan viooltjes is dat het gemakkelijke plantjes zijn. Ze doen het eigenlijk overal wel goed, ook in de schaduw. Hier thuis zaaien ze zich zelfs uit tussen de tegels van ons terras!

3. Komkommerkruid (Eerste foto)

Van komkommerkruid kun je zowel de bladeren als de bloemen gebruiken in de keuken. Omdat de grotere bladeren harig zijn, gebruik ik vaak alleen de jonge blaadjes. De bloemetjes en kleine blaadjes ruiken naar komkommer en smaken sappig en een beetje zilt. Houd je van gin-tonic, dan is dit een aanrader!

 

Komkommerkruid is makkelijk zelf te zaaien en doet het het best op een humusrijke (pot)grond. Wanneer de plant eenmaal begint te bloeien, bloeit hij de hele zomer door.

4. Oost Indische kers

Alles aan de Oost-Indische kers is eetbaar: blad, bloemen en zaden. De plant is ook nog eens super gezond: het bevat veel vitamine C, remt de groei van bacteriën, virussen en schimmels en bevordert de doorbloeding. De bloemen smaken een beetje naar radijs en met vrolijk gekleurde bloemblaadjes in geel, oranje, roze of rood fleur je elke salade op! De blaadjes zijn peperiger dan de bloemen en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De onrijpe groene zaden zijn nog pittiger, die kun je inmaken zoals kappertjes.

Oost Indische kers

O.I.kers kun je zelf gemakkelijk zaaien in het voorjaar, ook in een pot met goede potgrond zal de plant het prima doen. Hij krijgt al snel lange stengels die je kunt laten kruipen of opbinden langs een hek of gaas. Te lange stengels knip je gewoon af. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt voorkom je dat de plant zaad gaat maken, hij bloeit dan echt heel lang door.

5. Lavendel

Bij lavendel zijn de bloemetjes, maar ook het blad te gebruiken. De smaak is een beetje fris, zoet en bitter tegelijk. De bloemetjes zijn lekker in gebak en ijs, maar pas op dat je niet teveel gebruikt! Lavendel kan snel overheersend worden, dan ruikt en smaakt je gerecht naar zeep. De blaadjes kun je gebruiken in salades, stoofschotels of in soepen. Bij warme gerechten gebruik je een takje lavendel zoals laurierblad: laat het meekoken en verwijder voor het serveren.

Wil je lavendel in de keuken gebruiken? Kies dan voor de Echte lavendel (Lavandula angustifolia). Er zijn ook andere soorten te koop, die minder geschikt zijn voor consumptie. Lavendel houdt van zon, weinig water en een arme grondsoort. Met regelmatig snoeien houd je je struik het mooist.