Het is juli, mijn favoriete maand. Niet omdat ik deze maand jarig ben. En ook niet omdat het vaak lekker weer is, al ben ik een echt zomermens. Van dat lekkere broeierige hete klamme zomerweer. I love it!
Juli is ook niet mijn favoriete maand omdat de dahlia’s eindelijk bloeien en de tomaten- en komkommerplanten hun eerste vruchten geven. Ze zijn wel heel fotogeniek en doen het fantastisch op Instagram, misschien moet ik straks eens een fotorondje doen. Iets leuks voor mijn handjevol volgers: #dahliasofinstagram
Zomer!
Nee, de reden waarom ik altijd uitkijk naar de julimaand is omdat de hele stad dan heel even heel erg lekker ruikt, heerlijk zoet en bloemig. Een geur die voor mij elk jaar de zomer markeert en ervoor zorgt dat ik een week lang als douanehond door de stad loop te sniffen. De geur van bloeiende Lindebomen! Wat een geluk dat de stad Groningen vol staat met Lindes en dat er eentje pal voor onze voordeur staat. (De gemeente heeft een paar jaar geleden 54 Lindebomen aangeplant langs beide zijden van onze straat, hoera!) Ze beginnen al te bloeien dus nog een paar dagen wachten en dan… je moet er niet aan denken dat je net verkouden bent of je geur en smaak kwijt bent in deze periode…
Jeugdsentiment
Bewust of onbewust, de hele dag door ruiken we de geuren om ons heen. En van al onze zintuigen is ons reukvermogen het meest nauw verwant met onze herinneringen, gevoelens en emoties. Je hebt vast wel een bepaalde geur die je doet denken aan een specifiek moment uit je jeugd. Zelf heb ik dat met de geur van tomatenplanten (de bladeren en takken). Die geur slingert me weer terug naar de kas van mijn opa, waar ik wel eens in speelde toen ik een jaar of 6 was. Een hele fijne herinnering, die verklaart misschien waarom ik nu zo graag bezig ben met het kweken van al mijn verschillende tomatenplanten… Zo heeft iedereen weer een specifieke geur en emotie uit zijn of haar kindertijd.
Waarom geur zoveel met ons doet
Maar waarom doen juist geuren zoveel met ons gevoel? Dat komt omdat onze hersenen onze waarneming van geuren verwerkt in het limbisch systeem. En het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat betrokken is bij onze emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Het is één van de meest primitieve delen van het brein. Alle informatie vanuit de zintuigen wordt hier gefilterd, beoordeeld en opgeslagen. Geur heeft direct effect op ons limbische systeem en is ook het enige zintuig dat hier invloed op heeft. Dé reden dat geur, emoties én herinneringen met elkaar gelinkt worden in onze hersenen.
Gebruik maken van geuren
Al heel lang worden bepaalde planten gebruikt om hun specifieke geur, en de werking hiervan op onze emotie. Zo staat lavendel bekend om zijn rustgevende en kalmerende geur en zou je je concentratievermogen kunnen stimuleren met de geur van pepermunt of rozemarijn. Of je in de werking van aromatherapie gelooft of niet; dat moet je helemaal zelf weten. Ik ben ook zeker geen expert op dit vlak. Maar er zijn legio sites die je van gratis informatie kunnen voorzien wanneer je meer wilt weten over geuren die voor jou van nut kunnen zijn. Feit is wel dat veel van de geuren uit de aromatherapie afkomstig zijn van planten die je heel gemakkelijk in je eigen tuin of in een pot op je balkon kunt laten groeien.
Geur in de tuin
Na het lezen van bovenstaande blog zal het je niet verbazen dat ik geuren een heel belangrijk onderdeel van een tuin vind. Een tuin moet functioneel zijn, uiteraard. Een tuin moet er mooi uit zien, vanzelfsprekend. En er moet ook iets te (be)leven zijn, voor jou, misschien voor je kinderen maar ook zeker voor alle dieren die jouw tuin hebben uitgekozen als leefgebied. Ook moet er iets te ruiken zijn! In een goed ontwerp komen al deze elementen terug. En daarvoor hoef je echt geen enorme tuin te hebben. Met een dakterras of een geveltuintje kom je al een heel eind.
10 planten voor een heerlijk geurende tuin of balkon
Wil je nou buiten genieten van heerlijke geuren deze zomer? Om je op weg te helpen deel ik hier 10 favoriete geurende planten die je kunt gebruiken in jouw tuin of op je balkon:
1. Ficus carica – Vijgenboom
Mijn persoonlijke favoriet vanwege de geur. En dan bedoel ik niet de zoete melkachtige geur van de vijgen maar juist de frisse citrusachtige geur die je ruikt als de zon op de bladeren schijnt. Ik ben er zo gek op dat ik er een parfum van heb, mijn favoriete zomergeur! Mijn zusje vindt vijgenblad naar kattenpis stinken, dus blijkbaar is het er eentje in de categorie ‘you hate it or love it’. Gelukkig heeft niemand ooit gezegd dat ik naar kattenpis stink als ik mijn geur draag…
2. Lavandula angustifolia 'Hidcote' - Lavendel
Onmisbaar op een zonnige en droge plek. Zowel de paarsblauwe bloemen als de blaadjes geuren heerlijk kruidig, vooral als je ze aanraakt. Erg geschikt om als randje naast een zonnig tuinpad te planten dus!
3. Aloysia citriodora – Citroenverbena
Tja, citrusgeuren zijn hier favoriet, maar helaas doen citroen-, sinaasappel-, en bergemotbomen het in ons klimaat niet goed. Te koud en te nat in de winter! The next best thing is dan Citroenverbena, ook wel Verveine genoemd. Je kunt er lekkere thee van zetten en het is ook een goeie smaakmaker in allerlei baksels. Mijn favoriet is de verveine cake met zwarte bessen van de Meisjes van de moestuin.
4. Trachelospermum jasminoides – Toscaanse jasmijn
Deze sterke klimplant gebruik ik graag in mijn ontwerpen omdat hij mooi wit bloeit en daardoor goed combineert, heerlijk bloemig en poederig ruikt en omdat hij groen blijft in de winter.
5. Rosa 'New Dawn' – Klimroos
Er zijn zo veel verschillende soorten rozen, maar dit is wel een favoriet. De New Dawn is niet alleen super sterk en kan meer schaduw verdragen dan de meeste klimrozen, maar bloeit ook nog eens heel erg lang door met prachtige lichtroze bloemtrossen. De geur doet een beetje denken aan ouderwetse rozenzeep.
6. Lonicera – Kamperfoelie
Er zijn veel verschillende typen, van klimplant tot struik. Een aantal zijn groen in de winter, dus kijk goed welke in jouw tuin past. En de geur! Onlangs was ik op vakantie op een van de Waddeneilanden, en de duinen en het bos stonden vol kamperfoelie, hemels gewoon!
7. Lathyrus odoratus – pronkerwt
Dit is een eenjarige, wat betekent dat je deze plant elk jaar opnieuw moet zaaien (of kopen). Maar de zoete geur is alles waard! Er bestaat ook meerjarige Lathyrus, maar die heeft geen geur, dus die sla ik liever over…
8. Chimonanthus praecox – Meloenboompje
Het bijzondere aan dit boompje is dat hij bloeit in de winter, op dood hout. Het is dus echt een blikvanger, zo’n geel bloeiende boom in de grauwe wintertuin! En de geur is zoet en doet denken aan (je raadt het niet) meloen!
9. Syringa vulgaris – Sering
Deze boom bloeit vrij vroeg met paarse, roze of witte pluimen die echt heerlijk ruiken. Helaas bloeit de sering niet zo lang, dus zorg dat je ervan geniet zolang het duurt.
10. Tilia x europaea – Hollandse Linde
In een grote tuin is deze inheemse boom een aanrader! Heb je een kleine tuin, sla deze boom dan vooral over want hij kan flink groot worden. Gelukkig worden Lindes veel aangeplant in de buurt van bebouwing van dorpen en steden. Dus daar kun je nu genieten van de zoete geur van Lindebloesem. Net als ik!